Peters en meters laten minderjarigen proeven van een ‘normaal’ leven.
Bij Fedasil Kapellen loopt een peter/meter-project voor niet-begeleide minderjarigen. Dankzij uitstapjes, alledaagse activiteiten en extra ondersteuning kunnen de jongeren even aan hun dagelijkse zorgen ontsnappen.
Niet-begeleide minderjarigen zijn jongeren die zonder ouders of familie in ons land aankomen, en daardoor extra kwetsbaar zijn. Vaak ontbreekt het hen aan samen ‘gewone’ dingen doen, in een ontspannen en familiale context. Daarom is het opvangcentrum op zoek naar vrijwilligers voor dit peter/meter-project.
Bedoeling van het project is nooit om de jongeren een soort vervanggezin te bieden. Want dat kan niet op één weekend per maand. Het is de bedoeling dat de peters en meters hun petekind minstens één keer in de maand komen ophalen om samen gewone dingen te doen die voor de niet meer zo gewoon zijn. Zoals een uitstap naar de zee of een filmpje meepikken met een gezin.
Hoewel er voldoende personeel is op de ama-dienst, kunnen veel jongeren deze bijkomende persoonlijke aandacht wel gebruiken. Voor velen is dit contact met het Belgische leven nieuw en nodig, want zowel op school als erbuiten gaan de jongeren vaak alleen om met andere centrumbewoners.
We verwachten van de kandidaten uiteraard niet dat ze alle problemen van de jongeren meteen oplossen, hen bedelven onder de geschenken of hen adopteren. Voor jongeren die hun familie en omgeving erg missen is het gewoon belangrijk iemand te hebben die naar hen luistert en om hen geeft. Als dat een keertje per maand kan gebeuren wordt het voor hen meteen een moment om naar uit te kijken. Onbaatzuchtige aandacht, daar gaat het om.
Beide partijen worden voor het van start gaan grondig ingelicht. Gastouders moeten weten wie ze in huis krijgen en moeten zich bewust zijn van mogelijke risico’s. De jongeren moeten de beperkingen van het gastouderschap goed begrijpen. Daarom is er een eerste screening van kandidaten in het centrum (zodat ze meteen ook de leefomgeving van de jongeren kunnen zien) en een tweede gesprek bij de kandidaten thuis. Dit gebeurt door twee medewerkers die hun bevindingen vergelijken. Kandidaten moeten uiteraard een bewijs van GGZ voor werking met minderjarigen kunnen voorleggen. Voorts wordt er overlegd met de jongere en zijn of haar begeleiders.
De jongeren die het gastouderschap het meest nodig hebben komen wat ons betreft eerst in aanmerking. Uiteraard moeten de beide partijen (jongere en gastouders) het ook met elkaar kunnen vinden. Maar uiteindelijk is het de begeleidingsdienst die zal bepalen wie kan deelnemen aan het project. Dit zowel wat de kandidaat gastouders als de jongeren betreft.
Om beter te kunnen inspelen op problemen, vragen en bedenkingen contacteert de begeleidingsdienst de gastouders die aan het project deelnemen na elk bezoek. Op die manier kan er onmiddellijk worden bijgestuurd, als dat nodig is.
Uiteraard kan het gastouderschap op elk moment door een van beide partijen worden stopgezet. We vragen echter aan kandidaten daarover vooraf goed na te denken omdat het voor de jongeren meestal een belangrijke emotionele vertrouwensband is geworden. En, zo mogen we hopen, ook voor de gastouders.
Rosette is een van deze vrijwilligsters. Sinds kort is zij meter van twee Somalische jongens:
“Abas is 15 jaar oud, Ismail 16. In mei vorig jaar zijn ze in België aangekomen, gevlucht voor de terreurbeweging Al Shabaab. Ze verloren beiden hun vader en weten niet waar hun familie is. De jongens doen enorm hun best op school, bovendien zijn het getalenteerde voetballers.
Ik zie Abas en Ismail twee keer per week. In het opvangcentrum help ik hen met hun huiswerk en in het weekend komen ze een avond bij mij thuis. We eten samen, spelen gezelschapsspelletjes of kijken naar een film. Elk weekend leer ik zelf een paar Somalische woorden bij, heel leuk!
Ik hoop dat het Rode Kruis de families van Ismail en Abas snel op het spoor komt en dat ze in België voldoende kansen krijgen om een gelukkig leven uit te bouwen.”
Interesse?
Ook geïnteresseerd om peter of meter te worden van een van onze minderjarigen? Stuur een mail naar info.kapellen@fedasil.be